marți, 16 februarie 2016

Genul Epic / Opera epică - Model de argumentare

OPERA EPICĂ 
MODEL DE ARGUMENTARE

Genul epic cuprinde operele literare în care ideile, gândurile, semntimentele şi opiniile autorului sunt transmise în mod INDIRECT, prin intermediul naratorului, acţiunii şi al personajelor. Consider că opera / fragmentul citat din opera „..........” (titlul) scrisă de .......... (autorul) aparţine genului epic, deoarece prezintă toate particularităţile acestuia.




În primul rând, se remarcă existenţa unui fir narativ: .......... (se rezumă textul). În plus, acţiunea se desfaşoară într-o ordine logică şi cronologică, urmând momentele subiectului. O altă trăsărură care încadrează opera / fragmentul în genul epic este prezenţa unui narator .......... (obiectiv, omniscient, omniprezent, detaşat, care relatează la persoana a III-a / subiectiv, care este şi personaj, relatarea făcându-se la persoana I. În textul dat, la derularea întâmplărilor paricipă personaje, precum: .......... (exemplificări din text).

În al doilea rând, modul de expunere predominant este naraţiunea, cu rol în înlănţuirea faptelor: .......... (citat un scurt fragment de naraţiune). Naraţiunea se îmbină cu descrierea, care contribuie la portretizarea personajului principal / la înfăţişarea locului: „..........” (se extrag din text citate semnificative pentru portretizarea personajului sau pentru înfăţişarea locului) sau/şi cu dialogul care redă vorbirea personajelor, reprezentând, astfel, un mijloc de caracterizare indirectă. Mai mult decât atât, coordonatele temporale sau/şi cele spaţiale sunt prezente în text, ele oferind verosimilitate*: .......... (exemple, între ghilimele, de indici de timp şi exemple, între ghilimele, de indici de spaţiu).

În concluzie, argumentele prezentate mai sus justifică încadrarea acestui text în genul epic.


*verosimilitate = credibilitate, plauzibilitate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu